Január 20-án szabadul Tánczos Gábor

2008.01.02. 15:13
A bíróság helybenhagyta korábbi döntését, így a körmendi gyerekgyilkosság ügyében elítélt Tánczos Gábor 10 év börtön után rövidesen megkezdehti a társadalomba való visszailleszkedést. Ha a pszichológusi szakvélemény alapján meghozott döntés nem születik meg, a férfi 2011 áprilisában került volna szabadlábra.

A Fővárosi Bíróság helyben hagyta a korábbi döntést, így január 20-án kiszabadulhat Tánczos Gábor, tájékoztatott a körmendi gyerekgyilkosság miatt jogerősen elítélt fiatalember ügyvédje szerdán. Somos Zoltán hozzátette, a bíróság döntően a pszichológusi szakvéleményre alapozva hozta meg döntését, illetve úgy látta, hogy a társadalomba való visszailleszkedést elsősorban a civil társadalomban lehet optimálisan megtanulni.

A Fővárosi Bíróság szerda délután közleményben tudatta, hogy másodfokú bíróságként helybenhagyta a büntetés-végrehajtási csoportja által novemberben hozott végzést. E szerint Tánczos Gábor elítéltet a rá jogerősen kiszabott 13 év börtönbüntetés háromnegyedének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátják január 20-ával. Mint azt a bíróság közleményében hangsúlyozták, a feltételes szabadság próbaideje azonos a szabadságvesztés hátra lévő, le nem töltött részével. A bíróság jogerős végzésében erre az időszakra az elítélt pártfogó felügyeletét is elrendelte.

Még 3 éve lett volna

Tánczos Gábor a Legfelsőbb Bíróság 2002 februárjában kihirdetett jogerős ítélete szerint 1998-ban Körmenden megölt egy 11 éves kislányt, és ezért 13 éves szabadságvesztés-büntetésre ítélték. Őrizetbe vétele, 1998 óta, kilenc évet töltött a büntetés-végrehajtásban, és ha nem kapott volna kedvezményt, 2011 áprilisában szabadulhatott volna.

Tánczos Gábor 19 éves volt, amikor 1998-ban, az ügy gyanúsítottjaként előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomozáskor beismerte tettét, a bíróság előtt viszont már következetesen tagadta azt. A megyei bíróság 14 év fegyházra ítélte, ám ezt megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság, és a megismételt eljárásban született meg a 13 éves szabadságvesztést kimondó jogerős döntés, amit a másodízben eljáró Legfelsőbb Bíróság helybenhagyott.

Somos Zoltán korábban azt mondta, ezek után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, annak megállapításáért, hogy nem volt tisztességes az eljárás, mert nem hallgatták meg a vádlottat a Legfelsőbb Bíróság előtt vádlotti vallomás keretében, nem hallgatták meg a védelem vegyész szakértőjét, és nem mutatták meg az ügyvédnek a helyszínen készült videofelvételt. Mint mondta, a strasbourgi bíróság döntésében elutasította a panaszt.

A család várja Tánczos Gábort

Körmendi lakótelepi otthonába tér vissza feltételes szabadlábra helyezése után Tánczos Gábor, közölte a fia szabadulása miatti örömét kifejezve Tánczos Istvánné. "Az egyik szemem nevet, a másik pedig sír" - mondta arra utalva, hogy személy szerint továbbra is meg van győződve fia ártatlanságáról, és reménykedik abban, kiderülhet egyszer a teljes igazság, ami szavai szerint mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag rehabilitálhatja majd Tánczos Gábort.

"Egyenes gerinccel végig merünk majd menni Körmenden, mert nincs mit szégyellnünk" - mondta Tánczos Istvánné. Hozzáfűzte, a jogerős bírósági ítélet után fia azért nem kért kegyelmet a köztársasági elnöktől, mert "kegyelemet csak a bűnösök kapnak", aki szerinte nem követett el semmit, az nem kérhet kegyelmet. Hangsúlyozta, senkinek sem kell tartania az ő fiától, sokkal inkább félhetnek szavai szerint "attól a máig ismeretlen személytől", akit ez a súlyos bűncselekmény terhel.

Tánczos Gábor édesanyja elmondta azt is, fia a viszontagságos börtönévek alatt sem szerzett szakképesítést, noha több idegen nyelvből is képezte magát a börtönben, szabadulása után valószínűleg kétkezi munkából kell megélnie. "Egyelőre azonban a szabadságot kell megszoknia, hogy többé nem csattan majd esténként zárkájának zárja. Ebben segítségére lesz a család, amelyre most is számíthat, és amely visszavárja" - mondta.